Cílem vyhlášky má být zdravější prostředí a výživa pro žáky a studenty s výjimkou pro vyšší odborné školy.

Takzvaná „pamlsková“ vyhláška má za úkol omezit nezdravou výživu ve školství. Byla zpracována ministerstvem školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví. Podle autorů je snadná dostupnost pochutin a nedostatek pohybu hlavními příčinami dětské obezity.  Z šetření České školní inspekce  vyplývá, že pochutiny, které momentálně automaty nabízí, jsou plné cukru a tuku.

MSMT_logotyp_text_cz                stazeny-soubor

Chce proto zakázat všechny iontové, kofeinové a energetické nápoje.

Praha, 5. září 2016 – Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách, byla 5. září 2016 zařazena do Sbírky zákonů. Vymezují se v ní požadavky na potraviny včetně nápojů, které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních.

Začne tedy platit 15. den po vyhlášení tedy od 20.září letošního roku. Školy budou mít tři měsíce na to, aby sortiment přizpůsobily novým požadavkům. Vyhlášku budou muset dodržovat všechny školy nejpozději do 1.ledna 2017.

Zatímco to není špatná změna, u většiny žáků a studentů je nežádoucí kvůli dlouhým vyučovacím hodinám.

Aktualizace : Česká středoškolská unie proto zaslala s dopis s více než šesti tisíci podpisy, kde požadovali výjimku pro střední školy, kterou v navazujících jednáních s ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) úspěšně domluvila.

Zdroj: MSMT.CZ

Obrázky: www.MSMT.cz, www.gastroahotel.cz

Roman Hudeček